Concept test

Ontdek de potentie van

jouw innovatie met een concept test.

Met een concept test ontdek je in een vroeg stadium of jouw FMCG-concept resoneert bij de consument. Ook levert een concept test waardevolle inzichten voor optimalisatie, zodat jouw concept een hogere slagingskans krijgt.
interviewer in supermarkt

Kwalitatief of kwantitatief?

Met een concept test kun je inzoomen op allerlei aspecten van je nieuwe concept. Afhankelijk van je onderzoeksvraag kies je voor een kwalitatief of kwantitatief onderzoek. Het is ook mogelijk om beide onderzoeksmethoden te combineren. Je krijgt op die manier een compleet beeld van de potentie van je concept, inclusief kwantitatieve data waarmee je je business case kunt verstevigen. 

Onderzoeksvragen bij een concept test 

Bij een concept test formuleren we samen een of meerdere onderzoeksvragen die je wilt toetsen. Enkele voorbeelden van onderzoeksvragen:

Icoon vraagteken

Concept

Valt mijn FMCG-concept voldoende op in het schap? 

Icoon vraagteken

Concurrentie

Kiezen consumenten mijn concept t.a.v. concurrerende producten?

Icoon vraagteken

Design

Welk verpakkingsconcept spreekt het meest aan?

Deel jouw onderzoeksvraag
Meer weten? Neem vrijblijvend contact op.

Onderzoeksmethoden voor een concept test

Concept Discovery Assessment marktonderzoek Bamboo Brands

1. Concept Discovery Assessment 

Bij een kwalitatieve concept test gaan onze marktonderzoekers in gesprek met consumenten op de winkelvloer. De selectie van respondenten vindt zorgvuldig plaats, op basis van shoppergedrag in een bepaalde categorie. Omdat we consumenten spontaan benaderen in een natuurlijke omgeving (de supermarkt), krijg je waarheidsgetrouwe onderzoeksresultaten.  


Bij een Concept Discovery Assessment ligt de focus op het overall concept. Maar je kunt een concept test ook combineren met andere typen onderzoeken, zoals een Design Discovery Assessment of een Category Discovery Assessment. Onze interviewers gaan dan dieper in op specifieke aspecten zoals het verpakkingsdesign of de categorie van het product. Je kunt dus meerdere aspecten toetsen in één Discovery Assessment. 

2. Concept Validation Assessment

Bij een kwantitatieve concept test plaatsen we jouw nieuwe concept (minimum viable product) bij een x aantal retailers in het gewenste schap. Dit betekent dat consumenten jouw concept dan gewoon kopen, net als elk ander concept.  


Op deze manier kunnen we real-life testen. Wekelijks verzamelen we de rotatiecijfers en zetten we dit af tegen de concurrentie en (waar mogelijk) branchedata. Aanvullend krijg je adviezen voor optimalisatie.  


Met een kwantitatieve concept test krijg je inzicht in o.a.: 

  • Wat is de gemiddelde afzet van het testproduct per week? 
  • Hoe presteert mijn product na een prijsaanpassing? 
  • Hoe presteert mijn concept ten opzichte van concurrerende items? 
In home user assessments

Tip: In-Home User Assessment 

Is jouw concept gebruiksklaar en ben je ook benieuwd naar de gebruikservaring van de consument? Volg een Concept Discovery Assessment dan op met een In-Home User Assessment. Bij deze in-home concept test krijgen consumenten een product mee naar huis om te testen. Vervolgens delen ze hun ervaringen in een telefonisch interview.

Testimonials

Vincent van Meurs

Cloetta

"Executie valt of staat als je een Validation Assessment in 20 winkels tegelijk uitvoert. Wij zijn zeer positief over hoe Bamboo Brands dit heeft aangepakt."
Simone Pieters Kraft Heinz

Simone Pieters

The Kraft Heinz Company

"Bamboo Brands heeft voor ons in Italië een Design Discovery Assessment uitgevoerd voor een nieuwe verpakking. We kijken terug op een prettige samenwerking."

Audrey Jackson-Pownall
FrieslandCampina

"Bamboo Brands heeft uitstekend werk geleverd bij het managen van een Validation Assessment. Het team paste zich goed aan aan de vele veranderingen en uitdagingen die op onze weg kwamen."

Nieuw e-paper: 10 innovatietips voor marketeers

Werk jij als marketeer of brand manager in een FMCG-bedrijf? En wil je graag frisse ideeën opdoen om het innovatieproces in jouw organisatie te verbeteren? Download dan ons nieuwste e-paper met 10 tips om mórgen al het verschil te maken.

50%
Nieuw e-paper: 10 innovatietips voor marketeers
Download ons e-paper om morgen al het verschil te maken!
Bamboo Brands mag mij op de hoogte houden van nieuws
Download e-paper
fmcg-e-paper2

Meer over concept testen

Wil je ontdekken welk type concept test past bij jouw innovatievraagstuk? Of wil je meer weten over onze onderzoeksmethoden? Neem contact op met Chantal Risseeuw-Boer (Client Development Consultant) via chantal@bamboobrands.com