Van idee naar innovatie in FMCG: herken jij deze systeemfout?
09 maart 2022 
in Nieuws

Van idee naar innovatie in FMCG: herken jij deze systeemfout?

Houd jij je bezig met innovaties in FMCG? Dan weet je ook dat innoveren een tijdrovend proces is. En helaas verdwijnt 80% van alle innovaties binnen een jaar uit het schap. Het kan anders, als je een veelvoorkomende systeemfout doorbreekt. In deze blog leggen we het je uit.

Stel je voor: in jouw FMCG-bedrijf duikt een idee op voor een geweldige productinnovatie. “We gaan product x introduceren, of product Y ontwikkelen.” “Dit gaat ons marktaandeel écht laten groeien!” Er ontstaat groot enthousiasme binnen je team. Even later wordt het idee gepitcht aan andere collega’s.

Van idee naar plan in FMCG-bedrijven

Na de pitch is iedereen overtuigd. Vervolgens til je met jouw marketingteam het plan naar een hoger level. Je bereidt een presentatie voor aan het management. Zijn zij overtuigd? Dan plan je een gesprek met de CMO of het managementteam. En dan is het zover: jullie krijgen een ‘go’ voor het project en het wordt opgenomen in het Mid Term Plan. Hoera!

‘Once it’s in the plan, it’s in the plan’

Op deze manier komen de meeste innovatie-ideeën tot leven bij FMCG-bedrijven. Er is een idee, er is draagvlak binnen de organisatie én er zijn middelen beschikbaar om het uit te voeren. En als er eenmaal een plan is, dan is de innovatietrein op stoom. ‘Once it’s in the plan, it’s in the plan’.

Zó voorkom je deze FMCG-systeemfout

Is er dan wat mis met deze methode? Niet per definitie, maar we zien in de praktijk dat er bij veel FMCG-bedrijven gedurende het innovatieproces slechts beperkte ruimte is voor aanpassingen of nieuwe, verdiepende inzichten. Als je eenmaal een bepaalde weg hebt ingeslagen, dan wordt het moeilijk om van die route af te wijken. En daarmee verhoog je de faalkans van je innovatie.

Hoe voorkom je dit voorval dan? Door je ideeën pas te pitchen nádat je alle risico’s en onzekerheden hebt verminderd. Verzamel zoveel mogelijk data en inzichten die jou helpen om de volgende vraag te beantwoorden: welk consumentenprobleem los jij op met deze FMCG-innovatie? Dat antwoord vind je niet binnen de organisatie, maar bij de consument zelf.

Voorbeeld: No Fairytales

Enkele jaren geleden introduceerde No Fairytales de Veggiewraps in het gekoelde schap. Een prachtige innovatie die consumenten stimuleert om meer groente te eten. Later introduceerde Knorr óók veggiewraps, maar dit merk plaatste het product in het droge kruidenierswaren-schap. Uiteindelijk is het Knorr die er waarschijnlijk met de buit vandoor gegaan, op basis van de gemiddelde rotaties per week. Het is dus ontzettend belangrijk om goed onderzoek te doen naar consumentengedrag in een bepaalde categorie, zodat je als FMCG-fabrikant sneller en betere keuzes kunt maken. In dit geval is was het belangrijk om te onderzoeken in welk schap de shoppers/consumenten een dergelijk product verwacht. Dit kan je het beste valideren door in-store shoppers te vragen: waar denkt u dat deze innovatie op het schap ligt? Alleen zó krijg je een goed beeld van het ongetapte potentieel van een innovatie.

Wil je leren hoe het anders kan?

In deze blog deelde ik een van de veelvoorkomende systeemfouten in het FMCG-innovatieproces. Herken je dit voorval, en wil je hier meer over lezen? Laat je e-mailadres achter en ontvang ons e-paper The 8 System Failures in FMCG. Met deze inzichten helpen we je graag om de eerste stap te zetten naar betere, snellere en duurzamere innovaties.

Neem contact op

Wil je van gedachten wisselen over dit thema? Of wil je meer weten over onze expertise in FMCG-innovatie? Neem contact op met ons.

Over de schrijver
Theo Toering is Founder & Managing Director of Bamboo Brands B.V.